Çər. axşamı   8 sentyabr 2020   22:48:20  

Yaponların super beyninin sirri – Uşaqlıqdan bu bitkinin kökünü yeyirlər


Nəyə görə yaponlar zəkalı, beyni aktiv, özləri uzun ömürlüdür? Onlar baş beynin aktivliyini artıran və onu lazımi maddələri bir bitkidən alırlar. Daha doğrusu bu bitkinin təzə köklərini həm yeməkdə, həm şorabasını uşaqlıqdan yeyirlər.

Hazırda da Yaponiya bazarlarında və marketlərində satılan bu bitki ayıpəncəsidir (rus dilində lopux).
Bazarda nazik, zoğ kimi təzə kökləri göyərti kimi dəstələnib satılır.
Yaponlar ona qobo deyir. Onlar üçün bitki yox, tərəvəzdir. Bitkinin kökü temperatura dözümlüdür və uzun müddət qalır.

Marinadlaşdırılmış ayıpəncəsi kökü isə vakuum qablaşdırmada satılır və onu restoranlarda, evdə az qala hər yeməyin yanında şoraba kimi verirlər.
Marinadlaşdırılmış köklər xoş narıncı rəng alır, xırçıltılıdır.
Ənənəvi qaydası isə kok karandaş yonurmuş kimi rəndələnir, küncüt yağında hazırlanıb soya sousu ilə qarışdırılır.

Hesab edilir ki, ayıpəncəsi qan dövranının yaxşılaşdırır, böyrəkləri təmizləyir, orqanizmdən artıq mayeni qovur, bu da beyni yüngülləşdirir.
Tərkibində çox saytda B6 vitamini var. Bu da baş beynin tələb etdiyi vitamindir.

(big.az)





Copyright © 2013 - 2021
Bütün hüquqlar qorunur.
MATERİALLARDAN İSTİFADƏ EDƏRKƏN PORTALIMIZA İSTİNAD ZƏRURİDİR!!!
Şikayət və təkliflərinizi qeyd edə bilərsiniz.
Created: Webmedia.az
Baş redaktor: Zahir Amanov
Tel: +99450(70)3227523
Email: [email protected]
Ünvan: Masallı rayonu, S. Vurğun küç.10